Monday, August 17, 2015

Кръвта определя човека


част 7: КРЪВНА ГРУПА "В" - професионален живот


                               Основните черти от характера на мъжа и жената от тип “В” вече ви дават сравнително точна представа за поведението на тези индивиди в професионалната среда. Няма нужда да сте голям психолог или да заемате ръководна роля в подбора на кадрите на дадено предприятие, за да знаете, че изобщо не може да става и дума да поверите на един “В” поста на главен счетоводител или коректор в печатница! 

В първия случай той ще доведе фирмата до фалит, предизвикан по всяка вероятност от злоупотреби. А във втория случай книгите и статиите ще излизат с повече правописни грешки, отколкото е броят на думите. 

Професиите, изискващи прекалено внимание, старание във всеки един момент, непрекъснато следене на детайлите, привидно лишени от голямо значение, или пък изискващи определено отношение към парите, не са за него. По принцип всички дейности, свързани с работно време и строги норми, не му допадат. 

Изгубени в тези води, те правят грешка след грешка и са дезор ганизиращият фактор на колегите си. Самите те се отегчават. Ако нямат друг изход, ако шефът им не ги разбира, ще ги намерите потънали в унилост да мечтаят в близкото бистро за далечни острови или впуснали се в дейности, съвсем различни от тези, за които са ги наели. 

“Гастон” на Франкен е един неоспорим “В” с всичките си типични черти. 

От този тип той има неконформизма в най-висша степен. И най-вече страстта към изобретяването и изнамирането на нещо ново. Първата констатация, която можем да направим за “В”, е, че те имат много сръчни ръце. От тях излизат най-добрите занаятчии Впрочем и самият “В” се чувства добре, когато се занимава с подобни дейности. 

Първо, той е свободен. Сам е господар на себе си и това естествоно му допада. Никой не му казва кога и как да работи. Той може да бъде чудесен дърводелец, тъкач, кожухар, или майстор при обработка на благородни метали! Всичко в него му помага да успее – сръчността на ръцете, непресъхващият усет към изкуството, така характерни за хората от този кръвен тип. 

Ще го срещнете също сред каменоделците, които подновяват историческите паметници, духачите на стъкло, майстори на музикални инструменти, на рамки, стъклари. Жените “В” са отлични майсторки при изработката на кожени подвързии, керамични съдове, златарство и изобщо всички видове занаяти, изискващи както творчество, така и сръчност. 

Както споменахме в предната глава, жената и мъжът “В” трябва от най-ранна възраст да бъдат независими или да заемат пост, който не се базира на йерархични отношения. В същото време им трябва някой, който да се занимава изключително с всичко, що е маркетинг и финансии (но да бъде дискретно). При вземането на тези мерки, “В” може да се изяви пълноценно. 

В професиите, които споменахме no-горе, очевидно се изисква да бъдат големи перфекционисти. “В” (и най-вече жените от Rh–) притежават в най-висока степен това качество. 

Ето защо, освен че не обичат заповеди и нареждания, това е другата причина, поради която не се разбират със своите колеги. Защото, според тях, другите никога не изпипват докрай нещата. Оплакват се, критикуват наляво и надясно и накрая изтръгват работата от ръцете на другите, за да я направят самите те. С това изморяват и изкарват извън релсите и най-малко докачливите си колеги! 

Човекът от тип “В” не е неспособен да работи върху колективна задача. Но тогава трябва да го управлявате. Той ненавижда нарежданията и другите съвети, ако не проумее смисъла в тях. Няколко свързани с работата обяснения и насоки биха предотвратили големи конфликти и биха подобрили производителността. На жената “В” трябва да предоставите максимално поле за лична инициатива. 

Другият проблем е, че “В” не успява да разпредели задачите. По-бърз и по-проницателен, той вече вижда нещата в завършен вид, още преди други да са ги предприели. Нетърпелив е, потрепва на едно място от нетърпение. Отчайващата леност на другите го изкарва извън кожата му. Защо те не разбират това, което е очевидно, тази схема на работа, която избожда очите, този блестящ план? 

“В” предизвиква съмнения в колегите си с това очевидно противоречие между тяхната леност и неговия ентусиазъм. Той ги смята за неспособни или още по-зле – за мързеливи. Ще спечели време, казва си той, ако се захване сам. Тъй като не винаги може да се справи сам, често се проваля. 

На този стадий “В” трябва да бъде изключително наблюдаван. 

Наистина, доста често го виждаме в научните звена, където е отличен работник. Но когато трябва да се реализира негов проект, твърде малко ще са съдружниците му, които да притежават човешки качества, позволяващи им да го изтърпят. 

Освен в художествените занаяти, “В” бележи успехи също и като дребен търговец, но при условие че има някой, който да се занимава със сметките му. 

Действително в преките си контакти с клиентите, “В” са безупречни. Техният чар, техните изкусни думи, с които хвалят стоката, много по-дискретно от един “0” например, привързаността, която проявяват към тези, които ги посещават често, способността им да убеждават... Всички тези качества им помагат да успеят пред купувачите. Те успяват да си създадат връзки, да продават прясна юфка, например, докато питат за новините около последното дете или пък да продадат четки за обувки, докато приказват за последния хит на модата. 

Както казахме, колкото и незначителен да е фактът, всичко ще върви още по-добре, ако има някой, който “да връща рестото”. “В” влага артистично чувство при аранжирането на витрината или вътрешното оформление на магазина. Той има способността да създаде красота от най-прозаичните неща. У тях вие се чувствате добре. Отивате в неговия магазин, дори и да е вдигнал цените или да предлага по-малък избор, отколкото големите магазини. 

Във всеки случай на него му допадат най-вече художествените занаяти или тези, които позволяват в по-голяма степен лично творчество. В общия преглед на кръвната група “В” казахме, че от тях излизат най-добрите майстори готвачи. Така че и по-голяма част от кулинарните занаяти също им допадат. Най-добрите сладкари в Япония са в по-голямата си част от кръвна група “В” Rh+. Същото се отнася и за добрите гостилничари, колбасари, и за най-блестящите бармани, способни да направят нечувани коктейли. 

Много добри художествени фотографи са от същата кръвна група. Андре Кертес – един от най-гениалните майстори на филмовата лента на XX век, който почина преди няколко години, като че ли интуитивно е разбрал тайната на своята кръвна група, възкликвайки: “Техниката е в кръвта ми!”. 

Американският специалист по кръвни характери Александър Бешер посочва Кертес като един от най-ярките примери за “В”, губещ ориентация, когато попадне в непривичен за него свят. Докато Кертес е бил независим и скитащ, геният го е носил на крилете си. Но след пристигането си в Ню Йорк, където животът го принуждава да се захване с работа, осигуряваща прехраната му, както и с безинтересни реклами за магазини, той се превръща в жалък квартален фотограф. Преживява трудно, беден в духовния и в материалния живот, неспособен да намери отново фантастичното си вдъхновение от началото на кариерата си. 

Хората от “В” като цяло, с изключение на мъжете от Rh–, са най-добрите скулптори. Към този род хора трябва да се подхожда с извънредно внимание, защото те лесно се затварят в себе си. 

Любопитно е, но в музиката жените успяват повече, отколкото мъжете. Независимо от Rh, те са отлични изпълнители, особено на струнните инструменти. Що се отнася до мъжете от “В” (и по-специално от Rh+), правят блестяща кариера в изкуствата: абстрактната живопис, композирането на симфонии, рокендрола, класическия балет (в балета се налагат жените от “В” Rh–). 

Друга област, в която този кръвен тип проявява творчество и фантазия, е модният дизайн. Често жените “В” намират своя път в тази област, но не и мъжете, които пък се изявяват в мебелния дизайн – най-вече от “В” Rh–. 

Архитекти и оформители на пейзажи, от тип “В”, също добре се представят чрез най-добрите съвременни елементи в областта на градоустройството и естествените декори. 

Защо “В” успяват също така добре и в журналистиката? Бихме помислили, че тази професия изисква качества, които те нямат – усърдие, търсене и коментиране на информацията, безусловната обективност, усет за времето. Но така или иначе, редакциите на вестниците и аудиовизуалните медии са пълни с хора от “В”.

Бихме помислили, че са превъзмогнали основните си недостатъци. Бихме предположили също, че са в добро обкръжение, освободени от проблемите, които тяхната личност не може да овладее изцяло и че така могат да дадат пълна свобода на творчеството си. И една парадоксална изненада – сред великите генерали срещаме много “В”. Подчертаваме, че казахме “генерали”, а не общото понятие “военни”. Човекът от тип “В” очевидно не е милитарист и още по-малко му допада каквато и да било казарма. Впрочем съвсем рядко се среща някой, заблуден в редиците на обикновените войници и на низшите кадри в армията.

В замяна на това ролята на ръководител-стратег му подхожда идеално. Защото няма някой над него. “В” е гений на планирането. Той умее да синтезира. Все пак трябва да признаем, че е нужно да се научи да използва опита от миналото – качество, което не му е присъщо. Но ако веднъж включи в разсъжденията си и това умение, неговото творчество и усещането му за бъдещото развитие на нещата, могат свободно да се проявят. 

Той буквално предварително вижда развитието на битките, които трябва да предприеме. Винаги е с един ход пред врага. Неговите инициативи и реакции са най-често непредвидими и страшно ефикасни. Но това, което трябва да бъде предотвратено от неговите равни или от съветниците му е, че той не жали човешкия живот. Без съмнение от “В” излизат най-добрите генерали, но и най-големите палачи в историята. 

Във всеки случай едно по-оптимистично призвание за “В”, решен да се хвърли в трудния свят на артистичните професии, е професията на режисьора в киното и в телевизията. Велики майстори и в миналото, и сега са от тази кръвна група. И тук се проявяват неговото усещане за картината, вродената му естетика, чувството му за план и развитие – все качества, необходими както за успеха в седмото изкуство, така и в много други области. За нещастие, “В” и тук ще се сблъска с вечния проблем – на общуването. 

Не всички “В” мечтаят да бъдат истински артисти, при това известни. Но всички, в една или друга степен, имат нужда да работят нещо, което да им ангажира вроденото чувство да създават. 

Когато това не е възможно, те трябва да поддържат равновесието си с хоби, чрез което могат да се изразяват, без да престават да мислят как да попаднат в сфера, чиято работа би им допаднала повече. Ако нямат и тази възможност, жената и мъжът “В” биха били крайно нещастни. 

Ще ги видим отдали се на живописта в неделя, аниматори или актьори в местни трупи, увличащи се от барокова музика, или поправящи грамофони, любители реставратори на старинни музикални инструменти или обикновени колекционери на пеперуди! Няма нищо смешно в това. Човекът “В” трябва непременно да има възможност да даде воля на чувствата и творческите си наклонности, в каквато и област да са те. 

Във всеки случай нищо не може да го отклони от пътя, щом той го е избрал. Парите, славата и всеобщото признание не го интересуват. За него от единствено значение са личното удовлетворение и хармонията с вътрешния му свят. 

No comments:

Post a Comment