Monday, August 17, 2015

Кръвта определя човека


част 1: ВЪВЕДЕНИЕ


"КРЪВТА – БИОХИМИЧНАТА СЪЩНОСТ НА ЧОВЕКА" от Масахито Номи 


                        Седнал срещу мен, Атошито Маказе – ръководителят на Канал 6 на Токийската телевизия за Европа и страните от Африка – ме наблюдава през очилата си с поглед, изпълнен едновременно с ирония, хитрост и проницателност, така, както ви гледат японските бизнесмени, когато ще ви питат нещо важно.

– Мога ли да Ви запитам, каква е Вашата кръвна група?

При този най-малко очакван въпрос, аз почти скачам от мекия си фотьойл. Маказе не е шегаджия. Неговото време е разчетено. Той идва от страна, където ако говориш празни приказки, едва ли за по-малко от три десетилетия ще се издигнеш до нивото на най-развитата нация.

– Моята кръвна група?

– Да, ако обичате – настоя той със същата усмивка.

Бях доста изненадан и озадачен. Опитах се да разбера в каква връзка ми зададе този колкото странен, толкова и на пръв поглед излишен въпрос. Всъщност дълбоко в себе си бях сигурен, че такова сведение, търсено от подобен събеседник, беше от първостепенно значение за Маказе и неговата стратегия... Не се съмнявах, че той щеше да съумее да извлече необходимото, за което аз въобще нямах представа.

В луксозната обстановка на неговото телевизионно студио в Париж тъкмо щяхме да сключваме договор за създаването на документален филм, третиращ проблема за мръсните пари, наркотиците и други подобни въпроси във Франция. Въпреки че преговорите бяха в добрия тон, те се оказаха доста тежки и изискващи изключителни усилия, както впрочем всички преговори, водени с бизнесмени от Страната на Изгряващото слънце. Моят потенциален партньор ми предложи изгодно финансиране. В замяна на това не искаше и да чуе за отпадане и на най-дребния детайл. Бяхме дискутирали надълго и нашироко върху всяка точка, преди да се споразумеем.

Ето защо внезапният му интерес към моите кръвни телца в момент, когато практически се бяхме споразумели, ми се стори налудничав и не на място... Наполовина заинтригуван, полуразтревожен, все пак реших да му отговоря. Дали пък това не е последният капан? Или просто шега, недостъпна за моя ограничен Западен интелект? Но все пак бях щастлив, че съм кръводарител! Колко хора, дори в наши дни, не знаят коя кръвна група са...

– Мисля, че съм “В”+. А мога ли на свой ред аз да Ви запитам... защо?

Този път той ми се усмихна не толкова загадъчно. Зад стъклата, обковани във фина платинена рамка, очите му гледаха вече по-доверчиво.

– Защото си мислех... Да... Бих се заклел... Е, добре, в такъв случай, приятелю, мога да кажа, че всичко е наред. Абсолютно всичко. Още тази вечер ще Ви изпратя договора за подписване.

И след този задоволителен отговор той стана, заобиколи чудесното си футуристично бюро “Риджи”, за да ме изпрати.

– Заедно ще свършим добра работа. Най-добрата в света! – ми каза той, чувствайки се като че ли задължен да го добави, вече на прага на вратата.

Останах в недоумение. Беше ме попитал нещо невероятно. Моят отговор като че ли му допадна, за да приеме сделката за приключена.

Всъщност всичко протече възможно най-добре. Документалният филм имаше пълен успех – за мен професионален, а за него – финансов. И в това бях напълно убеден. Но дълго време се питах за причината, поради която един Маказе, опасна акула в света на медиите и всяващ страх в тези среди, се интересуваше от моя хемоглобин. С какво моята кръвна група можеше да има отношение към това, което бяхме предприели... Разбрах го доста по-късно, по време на друга съвместна работа с японска журналистка, която превеждаше малките обяви за работа в “Асахи Шимбум” – големият токийски всекидневник, подобен на френския "Монд".

Любопитно формулирани обяви...

“Поради стъпването си на Северноамериканска територия, “Тойота-лимитид” търси дипломирани мениджъри от големите търговски училища по маркетинг. Задължително условие при участие в подбора е кандидатите да бъдат от кръвните групи “А” или “АВ”.”

Няколко реда по-надолу “Хонда” търси дизайнери за бъдещите си луксозни каросерии. Освен квалификация и професионален опит, този път търсачите на мозъци от огромната японска автомобилна фирма се интересуват от кръвна група “В”. “Всички останали се изключват.” Още по-нататък, в подбора за висши техници в “JVC” се изисква кандидатите да бъдат обезателно от кръвна група “А”. Продавачите, търсени от предприятията на “Фуджи”, освен че трябва да имат висока квалификация и да се представят добре, трябва и да са от кръвна група “0”... И така до безкрай. Ако цитираме почти всички обяви от пазара на работна ръка в Токио, ще видим, че всеки път е уточнено категорично, че е излишно да си губите времето и да харчите за пощенска марка, ако не отговаряте на това, на пръв поглед невероятно, условие. И това важи еднакво както за най-ниските кадри – работници, чиновници, така и за отговорните постове на висшите чиновници и мениджъри.

В обявите за търсене на брачни партньори, и дори мимолетни връзки, още повече се набляга на това условие. Мъжете от кръвна група “0” предпочитат партньорки от кръвна група “АВ”. Що се отнася до жените от “0”, те предпочитат най-често мъже от “АВ”. От своя страна пък мъжете “В” очевидно имат склонност към жени от “АВ”.

“Бъдещ съпруг от “А” с объркани чувства търси годеница от “В”...

С една дума, навсякъде кръвната група е поставена наравно с всички други обичайни изисквания: увлечение по изкуствата или кулинарията, сходен интерес към спорта, доходи, чар или просто сексуална съвместимост. Веднъж на определеното във вестника място за този род обяви намерихме дори една, в която се казваше, че професионална садомазохистка приемала клиенти само от кръвна група “АВ” и го беше подчертала с едър шрифт. Пол, цвят на кожата, възраст – без значение! Може и двойки!

Невежеството ми, подплатено с недоверчива изненада, шокира моята японска приятелка.

– У нас е така. В Япония – дали в работата, или в личния живот – нищо не се предприема, преди да си се консултирал с Кетсу-еки-Гата. (С други думи – кръвната група, казано на наш език.)

Анализът “по японски”, освен чисто медицинските изводи, представлява “най-достоверният източник, с който можем да разполагаме за даден индивид”. Не само че всички у тях познават своята Кетсу-еки-Гата, което далеч не е така у нас, но те знаят за нейното значение, отнасящо се до основния характер, индивидуалност, поведение в семейството и на работа и разбира се... особеностите в любовния и сексуалния живот. Моята приятелка ме уверяваше, че в Токио, Осака, Кобе..., във всички големи японски градове, дори на обществени места – гари, входове на кина, големи магазини – има специални апарати, чиито интегрални схеми анализират характеристиките на вашата кръвна група. Удоволствието струва една йена. Дори да изглеждат елементарни, все пак това са добри ориентири. Ако искате да знаете повече, имате възможност да се обърнете към истински специалист по “кръвна психология”. Той ще ви представи пълна картина, “холографичния” профил на човека, който ви интересува.

Ако искате да получите работа в Япония, да се ожените или просто да се забавлявате, тогава почти задължително е да минете през такова изследване. Освен фактът, че това е първостепенно средство за себеопознаване, за развитие на личността, то е и необходимо условие за постигане на равновесие и удовлетворение. След което моята преводачка ми дава ясно да разбера, че нарастващата ни изостаналост по отношение на пословичната изобретателност на синовете на Изгряващото слънце във всички области, се дължи до голяма степен на факта, че ние пренебрегваме употребата на подобни методи. Между другото, нашите отношения с техните бизнесмени биха били много улеснени и сигурно милион пъти по-плодотворни, ако ние познаваме или усвоим тези методи. Би трябвало да се замислим над това.

Бихме ли могли да посочим с необходимата сигурност характера и отличителните черти в поведението на някого само на базата на неговата кръвна група? Бихме ли направили достатъчно точно подобен анализ в ежедневието и да поставим под негова зависимост човешките взаимоотношения, професионалната кариера и по-интимните ни връзки? Съществува ли неоспорима научна основа, която оправдава такава решителна стъпка? Дали наистина нашата кръв, нейният химичен състав и особености, са ключът към нашата същност, ключ, на който бихме позволили да направлява деспотично нашата съдба? Дали хематоскопията (от гр. hematos – кръв, skopein – наблюдавам), тази теория за нашето поведение, базираща се на кръвната група, не е само поредната фантазия на търсачите на мозъци?

Много по-напред се поставят астрологията, нумерологията, гадаенето по петна от мастило и други подобни “логии”, прилагани в (претенциозно наречените) научни кабинети за човешки ресурси. Докато дори според най-авторитетните им специалисти, тези изкуства или методи, както искат да ги наричат, се оказват с ограничени възможности. Те предлагат само доближаване до даден характер или потенциал. Достоверността им е призната за относителна и с тях трябва да се борави предпазливо.

А Кетсу-еки-Гата? Тази новост може би ще оправдае появяването си. Ще остави привкус на лаборатория и сериозна медицина, което не е за пренебрегване. В края на краищата нашите малки кръвни телца имат нещо много по-човешко, по-конкретно, по-материално от потискащия брой съзвездия и планети, често плод на нашата фантазия, и от тези труднодостъпни резултати от тестове... Може би това е поредният психо-социологически тест?

Един от неумолимите принципи на големите японски ръководители, в зенита на техния просперитет, е да не изразходват безцелно нито една йена. Ако хвърлят огромни средства, това означава, че си заслужава. А на пръв поглед изглежда, че японските предприятия жертват цели състояния в подбора на водещите кадри, отговорници на всички нива, чиновници и работници, чрез изучаването на кръвните групи и на съвместимостта или евентуалните противоречия, които биха последвали. Разходи, които в никакъв случай не са разхищения, каприз или просто мода.

Обявите в “Асахи Шимбун” и в другите големи японски всекидневници са всъщност най-горната част на огромен айсберг. В най-богатата и практична страна в света изучаването на характера чрез кръвната група присъства навсякъде. Която и област в живота да вземете, законът на Кетсу-еки-Гата, кръвната група и нейният анализ, е навсякъде (законът на В. Т. Р. А. “Blood Type Personality Analisys – Анализ на кръвния тип характер”, ако го назовем с често употребявания англосаксонски термин).

Системата започва да се разширява. Големите американски компании, също като нас малко недоверчиви, от каприз или непринуденост, една след друга прибягват до тази система.

Това, че средните японци често посещават разпространителите на кръвен анализ на характера, изобщо не се различава от навика на хората на Запад да хвърлят всяка сутрин поглед на хороскопа си на последните страници във вестниците. Но цялата икономика, индустрия, реклама, образование да бъдат основно обвързани с непрекъснатото допитване до влиянията на кръвните групи върху постъпките на хората, е вече нещо съвсем друго.

В Япония, скоро може би и в Щатите, очевидно фактът, че си от “0”, “А”, “В” или “АВ” кръвна група няма да бъде незначителен и ще обуславя по-голямата част от живота на хората. До такава степен, че изглежда е невъзможно да се избяга от тази странна за нас форма на прилагания кръвен психологически анализ. А плюсовете, които ще извлечем от това, може би си заслужават да му обърнем по-голямо внимание у нас.

No comments:

Post a Comment