Monday, August 17, 2015

Кръвта определя човека


част 4: КРЪВНА ГРУПА "А" - 

професионален живот


                             Северноамериканският специалист по изучаване на характерите според кръвната типология, Александър Бешер, ни разказва следната история:

“Намирах се, пише той, на една генерална асамблея, събрала мениджърите, акционерите и кадрите от голямо отвъдокеанско предприятие, специализирано в производството на най-скъпия медицински материал...”.

Събранието протича добре. Опитът, който демонстрирали преди това пред хората, бил успешен, така че настроението е приповдигнато и участниците се отпуснали.

Малък мъж с очила, облечен в строг костюм, с писклив глас и страдащ от доста напреднала плешивост, се изкачва на трибуната. Представят го на публиката като вицепрезидент на една важна международна фирма за фармацевтично производство, поканен на тази асамблея, за да говори за най-добрите продажби на лекарства през изтеклата година и за бъдещите перспективи на професията.

Малкото сиво старче започва да разказва две истории, които само той намира за смешни (очевидно начин да отпусне публиката) – едната за приемането на медицински посетители в рая, а другата – за пускането в продажба на ортопедичен колан за хлебарки. Учтиви усмивки и най-дискретни аплодисменти...

Със същия равен тон, ораторът продължава с едно безкрайно изреждане на цифри, статистики, вероятности, всичко илюстрирано в диаграми, криви и уголемени диапозитиви на систематизирани компютърни данни. Експозето се разпростира един час, но всички имат чувството, че са там повече от век.

Бешер се обръща към своя съсед, увесил нос.

– Басирам се, че този досадник е от кръвна група “A” Rh+! Съседът му, кореспондент на голямо финансово издание от Ню Йорк, трябва да интервюира този педантик след речта му.

– Как можете да бъдете толкова категоричен? Обзалагам се на 10 долара, че не сте прав.

– Готово! Попитайте го след интервюто. Половин час след този разговор, прогнозата на Бешер е потвърдена. Изследователят на човешки характери е познал съвсем точно – малкото сиво старче наистина се оказало “А” кръвна група – карикатурен портрет на тази кръвна група.

За човека “А” на работа, цялото предприятие, службата, професията се състоят от цифри и строги правила. Първото от тях е да изключи всякакъв вид фантастика и аматьорски подход, както и други неточни методи. Строгост и старание са двете звена на умелото ръководене.

С подобни принципи от “А” може да излязат само добри управители и прецизни счетоводители! Направени са уточнения, че в Япония, но без съмнение и на Запад, хората от “А” кръвна група се изявяват най-добре в областта на застраховането, банките, финансиите, когато са от Rh+, докато от Rh– са най-подходящи за индустриалното управление и тясно свързаните с него служби.

Нека уточним, че става дума за ръководене без власт, която да му дава свобода да взима решения.

В една банка, например, всички други кръвни типове и по-точно хората от “0” се занимават с пласменти, всякакъв вид борсови операции, рискови кредити. Що се отнася до “А”, те бдят над хода на събитията. На тях се падат сметките и изчисленията, дори и предупрежденията, когато при инвестиране е оставено повече място на шанса, отколкото на разума.

Най-общо бихме казали същото за всички останали дейности. Служителят от “А” кръвна група не може, но и не трябва, да взима инициативата. В замяна на това той знае и може да ръководи инициативата на другите. Именно такава е неговата роля – на счетоводител и трезво мислещ, човек на цифровите анализи и внимателните ходове.

Следователно от “А” ще излезе добър икономист, забележителен счетоводител, отличен финансов ревизор. На най-ниско ниво той ще изпълнява с усърдие и безупречно някоя задача на обикновен чиновник и изобщо всякаква административна работа. В нея намира регламентите и статутите, без които не може да живее. Там йерархията е стриктна, а усърдието и точността – необходими в най-висока степен.

Да се обзаложим, че чиновникът на пощенското гише е от “А”. Или касиерката от банковото гише. Има вероятност (или риск) вашият главен събирач на данъци също да е от тази кръвна група. И тъй като тази професия изисква повече от обикновената инициатива, в 2/3 от случаите ще бъде жена, а не мъж от Rh–...

Професиите, свързани с правната система, също толкова привличат хората от “А”, както и тези на цифрите или формулярите.

Повече от половината от адвокатите са от “А” с преобладаващ Rh–, а при нотариусите съотношението между Rh+ и Rh– е равно.

Старателен и прецизен, привързан към всичко, което има отношение към закона, човекът от “А” има успехи в тази област. Неговата памет, както и любовта му към неизменния и сигурен ред, му служат извънредно в тези дейности.

Намираме го също толкова силен и със значително присъствие във всички рангове на полицията. Жената и мъжът се изявяват отлично в професията на пазителя на реда. Противно на другите кръвни групи, той не само проявява голямо внимание и максимална обективност, но и по-трудно загубва самообладание в тежки моменти.

В предната глава отбелязахме, че е аналитичен. Следователно съвсем логично е да го срещнете сред повечето полицейски следователи, инспектори, макар и съвсем рядко – сред комисарите. Добрите детективи са от “А”, с лек превес на Rh–.

Друга професия, изискваща памет, усърдие и вкус към класифицирането, е книжарството. Там в изобилие ще срещнете хора от “А”. Впрочем те могат да бъдат както библиотекари, така и архивари, отговорници по документацията.

Виждаме ги също и в една доста по-различна област, каквато е фармацевтиката, и професиите, имащи допир с химията. Те са отлични лаборанти, сигурни и точни в аптеки и лаборатории.

Срещаме ги доста често и в професиите на красотата. Най-добрите фризьори са от “А”, често Rh+, ако са жени, и Rh–, ако са мъже. Козметичките, маникюристките, парфюмерите и гримьорите в киното и телевизията също в по-голямата си част са жени от “А”. В тези професии съотношението на Rh е почти 50/50 %.

Това ни кара да обърнем внимание на доста специфичното място, което “А” заема в артистичните среди. Според характера си, както видяхме, “А” не е нито творец, нито новатор и следователно е логично да има малко присъствие в сферите, в които по силата на обстоятелствата се изисква постоянно творческо вдъхновение.

Нищо подобно. Парадоксално, но в професиите, свързани с изкуството, спектакъла, аудиовизуалните средства, има повече представители на “А” (най-вече Rh–), отколкото от всички други кръвни групи. Що се отнася до “АВ” и “В”, които са малко на брой сред населението, това е обяснимо. Но защо в тази област творческите, новаторските “0” са по-малко от методичните и консервативни “А”?

Да оставим настрана хората от “А”, които в тази специфична област упражняват дейностите, за които са създадени. Артистичният свят също има нужда от администратори, счетоводители, чиновници, секретарки. Лесно можем да разберем, че от тази група са най-добрите кинематографични и телевизионни сценаристи и съставители на диалози. Това е професия, която изисква внимание, ред, усърдие, както и присъствие на духа и съсредоточеност във всеки един момент – все качества, които имат сериозно присъствие в характера на “А”.

А какво ще кажете за режисьор, музикант, сценарист или специалист по декори? Дали не се изисква поне толкова инициатива, нещо, което сякаш липсва фатално на “А”, колкото точност и спазване на указанията. По-добре е да уточним – на “А” му липсва “спонтанно творчество”.

Ако е ограничен в перфектна система, мотивирана от нужните факти, а не от неясни и мъгляви размишления, добре обграден и осигурен, той може да канализира чудния си имагинерен свят, за който говорихме. Тогава ще използва най-добре този необикновен резерв от картини, истории, чувства, като няма да се задоволява само с мечти. Вече ще знае как да ги въплъти в истинска артистична реалност, като ги приспособи към естетическите структури (наложени му) в служба на изисканата публика.

Защото “А” със сигурност има чувство към тази публика. Подходящо формиран, мотивиран, ориентиран, канализиран, той става отличен събеседник на публиката. Не толкова в журналистиката, а в областта, където чувството му за изкуство е абсолютно необходимо.

Още щом някое дете “А” прояви предразположение в тази област, трябва да му осигурите солидно обучение. По принцип “А” не е самоук. Той научава по-малко от собствения си опит, отколкото от другите и от доказаните педагогически структури. Той е способен да се увлече към всички дисциплини. Упорит и работлив, когато се е захванал с някакъв проблем, той ще стигне далеч.

Впрочем, не е необходимо да има “артистична” професия, за да изразява тази чувствителност, свързана с голямото му въображение. Тя може да му бъде коз във всяка професия, която упражнява, включително и професиите на цифрите или реда, в които това качество не е от първостепенна необходимост.

Именно на тази чувствителност “А” дължи психологическата си проницателност. Способен е да прави дисекция на чуждите характери, да ги разбира, което му е от най-голяма полза. Той ще бъде отличен болничен психиатър, психоаналитик, съветник по дадени въпроси, но също и социален работник, разбиращ хората, и изобщо някой, който знае да изслушва другите.

Хората от “А” са на мястото си – в кабинетите “Труд и работна сила”, личен състав, в институтите за проучване на общественото мнение, в брачните агенции. Японците отбелязват, че в тях жените “А” Rh+ бележат най-големи успехи.

Представете си също как усърдният и внимателен “А” се заема с всеки занаят или задача, които изискват точност. Информатиката е създадена за тях. Те вникват – от набирането на данните, до програмирането. Проявяват се също така във фината електроника. В тази област са изключителни новатори. Без тях най-големите открития ще останат на ниво сурови проекти и мечти.

“А” се срещат също в професии, изискващи много внимание. По-голямата част от добрите шофьори на автобуси и тежкотоварни камиони принадлежат към този кръвен тип. Поне в Япония и САЩ е така, в Европа все още не съществуват подобни статистики.

Една от характеристиките на “А”, да не кажем от страстите му, е ученолюбието. Всички хора от тази кръвна група проявяват това качество, по-развито отколкото у всички други кръвни групи, най-вече при жените и мъжете от “A” Rh+. Следователно в предприятието трябва да се насърчава желанието за знания и усъвършенстване, да им се предлагат периодични курсове за усъвършенстване, да ги караме да се реализират в някаква степен. Защото сами рядко ще вземат инициативата. Ще си останат с прищевките. Но ако ги насочим интелигентно (внимавайте с чувствителността им), ако се почувстват подкрепяни и в известен смисъл независими, бързо напредват и нищо не може да ги спре.

Интересно е да се наблюдава някой представител на кръвна група “А” в политическия свят. Видяхме, че там властват по-скоро хора от тип “0”. Но се намират и голям брой представители на “А”, и то не само на ниски постове или мандати. В политиката най-малко “А” е само изпълнител.

Многобройни ключови постове на местно, регионално или национално равнище са в ръцете на “А”. Във Франция все още много трудно може да се научи кръвната група на хората от властта. Изпречва се непонятно препятствие, неуместна стеснителност... Дали нашите сънародници чувстват, че ще им се разкрие интимното “Аз”, личните им качества и недостатъци?

В Япония, а все повече и в САЩ, нещата не стоят вече така. Почти е задължително да се съобщи кръвната група, така, както биографията и психологическите си обусловки, имащи отношение към отговорностите, които ще му поверят, когато го изберат.

Александър Бешер, когото цитирахме в началото на настоящата глава, се придържал към анализ на представители на “А”, достигнали най-високи постове. Ако Рейгън е “0”, Никсън и Картър са “А”. От “А” първият имаше забележителна компетентност и хладна интелектуална проницателност. Но не беше подбрал обкръжението си, докато хората от този тип непрекъснато трябва да бдят за доверието на човешките структури, с които работят. Катастрофа с името “Уотъргейт”! Никсън показа, че параноята е застинала опасност, която дебне някой “А” на висок пост. Той можеше да предотврати този риск. Но не го направи. Неговото безусловно упорство го погуби.

Друг пример на “А”, анализиран от Александър Бешер, е президентът Джими Картър. Въпреки че е от същия тип като Никсън, неговите недостатъци и качества са други. Той е почтен, отличен човек с дружелюбен характер, работлив, доста организиран, изобщо пълен портрет на тип “А”.

Но му липсва инициатива и налагане на властта. Той не може да тръгне право напред. Много е умерен и обсебен от идеализма. Не пропуснаха да го забележат в международната преса, когато ставаше дума за аферата с американските заложници в Иран, кръвна обида за триумфираща Америка.

Професионално “А” се изправя много трудно след направени грешки. Прекалено много размисля над тях. Противно на “0” който винаги знае как да изкара една или друга полза от това, “А” се оставя да бъде затормозяван от тях. Тогава той загубва стабилност и се подхлъзва. Враговете му лесно могат да го повалят.

Въпреки че обстоятелствата бяха доста различни, накрая резултатът беше еднакъв – както за Никсън, така и за Картър. И единият, и другият представляват отлични примери на “А”, въвлечени във високоотговорни задачи. Те отстъпиха на най-големия си недостатък – прекаленото бездействие и в същото време голямо упорство, много идеализъм, а параноята на първия беше в крайна сметка само едно отклонение на прекалено развихрената фантазия.

Това не им попречи да бъдат по свой начин добри президенти.

От техния извървян път, повече или по-малко шумен, към върховната власт, могат да се извадят добри поуки за всички “А” – дори до най-ниската степен на отговорност. Дали ще са шефове на малки и средни предприятия, или президенти на САЩ, “А”, както впрочем и другите кръвни типове, развиват в растежа си едни и същи качества и недостатъци на характера си.

Трябва да слушат и прилагат съветите на по-гъвкавите и не толкова консервативни хора като тях. Да преминават в действие, без да увъртат, чакайки подходящия момент. Човек от “А”, който е признал своите грешки и ги обръща в своя полза, вече е изхвърлил половината от недостатъците си. Ако освен това периодично се анализира и проверява себе си, не е трудно да стане идеален. 

No comments:

Post a Comment