Monday, August 17, 2015

Кръвта определя човека


част 2: "ХЕМАТОЛОГЪТ - МАСАХИТО НОМИ"


         Както всяка земна цивилизация, Япония винаги е придавала на кръвта – жизненият сок на човека – значението, което заслужава. А именно, че тя е носителят на живота.

            Науката ни учи на това. Универсалната традиция, от своя страна, винаги е твърдяла, че кръвта е също така носителят на душата.

           “Кръвта определя човека...” – пише проф. Жан Бернар, един от най-бележитите и влиятелни съвременни хематолози.

          Нека вземем дори многобройните народни афоризми на нашите прадеди и ще разберем цялото скрито съдържание. Ние сме от кръвта на някого – чрез тази мисъл изразяваме безрезервната си почит към нашите деди – смътна или очевидна, добронамерена или зловеща. Това не е примитивно самоопределяне. Дали искаме или не, ние се развиваме, тръгвайки от едно най-далечно минало.

          През 30-те години на нашия век един японски учен – Масахито Номи, се впуска в изучаване на кръвта. Биолог, статистик, увличащ се по социологията и практическата психология, той създава извънредно точна система за изучаване и документиране. И това отначало с цел да даде точното съотношение на кръвните групи сред японското население, като по-късно, с течение на годините, разшири своето изследване в останалата част на света.

Проектът на Номи тръгва от една идея колкото проста, толкова и амбициозна. Кръвта е елемент от първостепенно жизненоважно значение. Далеч не знаем всичко за него. Със сигурност можем да твърдим, че той крие значителни биохимични тайни. Но и защо не психо-социологически данни за човека, на когото осигурява живот. Традицията го потвърждава, а науката може ли да го докаже?

Кръвта представлява, грубо казано, 7 % от теглото на човека, което прави около 12 литра средно за мъж и около 9 литра за жена. Чрез артериите, вените и капилярите тя достига до най-малката клетка на нашия организъм. Една невероятна мрежа от 100 000 км дължина, почти два и половина пъти обиколката на Земята. Такава цифра трудно може да се възприеме!

От тази гъста мрежа от каналчета зависят всички наши жизненоважни функции, вдишване, издишване, храносмилане, основна регулация на обмяната на веществата, разпределянето на топлината, имунитет и т. н.

Кръвта е жива тъкан, съставена от специфични клетки, които се движат чрез течността, наречена плазма. Тя съставлява 55 процента от цялото тегло на кръвта и пренася и други хранителни елементи. Останалите 45 процента включват еритроцити (червени кръвни телца), левкоцити – бели кръвни телца, и тромбоцити.

Еритроцитите дължат червения си цвят на белтъка, който ги съставлява – хемоглобина. Той пренася кислорода от белите дробове до клетките и въглеродния двуокис в обратна посока.

Белите кръвни телца осигуряват различни функции, основната от които е да предпазва организма от инфекции.

Тромбоцитите позволяват на кръвта да се съсирва при кръвоизливи.

В края на нашия кратък анализ на кръвта бихме могли да заключим, че дълго време се е смятало, че кръвта на всички хора е еднаква. Първият лекар, направил преливане на кръв – англичанинът Уилям Харви – е мислил по същия начин. След преливането на чужда кръв голям процент от неговите пациенти умирали или се чувствали изключително зле.

Едва през 1900 г. австриецът Карл Ландщайнер открива, че съществуват четири основни кръвни групи, които той нарекъл “0”, “А”, “В” и “АВ”. Някои комбинации между тези типове са несъвместими. Благодарение на Ландщайнер кръвопреливането станало най-сетне възможно. Неговото откритие му донесло Нобеловата награда.

Резус-факторите (Rh) били открити около 40 години по-късно. Нарекли ги така на името на маймуната Резус (Rhesus), върху която са правени опити, тъй като нейната кръв, както и кръвта на шимпанзетата, горилите и други примати, е същата като на човека.

Изследванията са показали, че 85 % от населението на Земята е с положителен резус-фактор (Rh+), а останалата част – с отрицателен (Rh–). Това е позволило да бъдат задълбочени изследванията на Ландщайнер върху кръвопреливането и съвместимостта при зачеването. Учените са открили приблизително 400 различни подфактори. Много от тях са географски локализирани в една или друга част на планетата. Те като че ли нямат голямо значение при кръвопреливането или генетичната съвместимост. Но все още почти нищо не се знае за причината, която ги е породила, и за тяхното влияние. Трябва да признаем, че имаме много още да учим и откриваме за голямата тайна на живителната течност.

Тръгвайки от универсалната класификация на Ландщайнер (“0”, “А”, “В” и “АВ”), японецът Масахито Номи изоставя биологичните изследвания за сметка на статистиките. Той иска да разбере дали съществуват евентуални отношения между кръвните типове и основната психология, индивидуалната и колективната специфичност, кариерата, интелектуалната и социалната промяна, навиците, качествата и недостатъците на човека. Накратко, съвкупността от различни ситуации, включващи най-точно схемата индивид – среда.

За да направи това и изследването му да се базира на научна основа, японецът и неговият екип година след година правят фишове, изчисляват уравнения, чертаят статистически мрежи, криви, диаграми... милион точни наблюдения и всичките извършвани както следва – под строг контрол. И така, на базата на многобройните изследвани случаи, те откриват един истински биохимичен ключ към човешкото поведение чрез специфичната за всеки индивид кръвна група!

Номи умира през 1981 година, след 50-годишен труд върху този проблем. Той оставя след себе си фондация, един истински Университет за изучаване на кръвта – ABO-Society, който непрекъснато следва и задълбочава този гигантски проект. А днес неговият син Тошиката, също хематолог и статистик, продължава изследванията по този проблем.

Според хипотезата на японския учен наистина съществува постоянно отношение между поведението на дадена личност и кръвната група, към която принадлежи. Други учени, без да са се задълбочавали в тези изследвания, са стигнали до същите изводи. По-горе цитирахме проф. Жан Бернар и неговото твърдение, че кръвта е същностната характеристика на човека. В своя труд “Кръвта и хората” той споменава някои етнически особености, които потвърждават тезата на японците!

Ливанците например, обяснява той, са потомци на бедуините от пустинята. Те живеят в страна с малки граници. Всички са под едни и същи влияния на въздуха, почвата и климата. От гледна точка на генетиката и законите на околната среда, те би трябвало да представляват едно равномерно разпределение на кръвните характери. “...Съвсем не е така”, пише ученият. “Кръвните характери варират според религията. Проведените изследвания на Жак Руфие и Негиб Талеб показват, че всяко религиозно семейство има собствен кръвен профил. И така, забелязва се преобладаване на кръвна група “0” у православните гърци, кръвна група “А” – у православните арменци, и разпространението на “В” у мюсюлманите...”. Тук изобщо не става дума за отделни случаи. По-нататък известният хематолог продължава: “Възможно бе да се направят връзки между географията на някои религии, правила, постъпки, културни обичай, от една страна, и географията на кръвните групи, от друга. Нашите баски например, спазват традиционното право на наследство чрез най-възрастния в семейството..., характерно за народите, където около 73 % и повече дори от населението е от кръвна група “0”...”

Англосаксонският изследовател А. Е. Муран (“Blood Relations” – Oxford University Press) по същия начин е посветил сериозно изследване върху особеностите на основните групи народи от нашата планета и преобладаващите сред тях кръвни групи.

Бихме могли да цитираме и други подобни изводи, направени от лекари, социолози, етнолози или специалисти по човешкото поведение. Очевидно кръвният тип на човека е в тясна връзка с неговата същност, с неговия характер. Благодарение на приблизително 60 години наблюдения, анализи, правени от японците, вече се знае точно как някой от дадена кръвна група или намиращ се в среда от хора с преобладаваща кръвна група, би се развил, реагирал, успял или пропаднал, обичал, работил...

Обработена, доведена до специфични резултати благодарение на изследвани и най-малки подробности, развита до степента на най-строг метод, колосалната документация на фондацията АВО-Номи дава възможността да се разкрият тайните на характера на човека. Членовете на фондацията ни уверяват, че потребителите на такава документация на практика могат да четат като в отворена книга най-интимните послания в нашите души. Над 4000 институции, фирми, администрации и т. н. в Япония и САЩ прибягват до техните услуги – за тях вече е ясно, че методът дава резултати.

Разбира се, не става дума за абсолютна зависимост на характера от кръвната група. Нито един учен, най-вече Номи баща и син, не биха се осмелили да лансират тезата, че всичко е програмирано в нашите кръвни телца. Свободното тълкуване, персоналната воля, “отделният случай” очевидно имат собствена роля. Но основните насоки, дълбоките линии, “коловозите” остават. Статистиките на Масахито Номи и изводите, произтичащи от тях, са от решаващо значение. Те могат да бъдат задълбочавани чрез анализ на вторичните характери, на сродните кръвни типове, дори чрез търсене на научна връзка с другите традиционни методи на психологични изследвания (графология, различни тестове и др.)

No comments:

Post a Comment