Monday, August 17, 2015

Кръвта определя човека


част 3: КРЪВНА ГРУПА "А" - общи характеристики



                    По брой хората от кръвна група “А” заемат второ място, след кръвна група “0”, в западното полукълбо. Според последните изследвания, във Франция те възлизат на 41 % от населението.

                  Вече казахме, че в известен смисъл живеем в свят “0”. Хората от тази кръвна група налагат законите, които структурират нашата социална система, и управляват подбора на кадри в професионалната сфера. Но още в началото на тази глава нека добавим, че светът се крепи благодарение на представителите на кръвна група “А”.

“0” проектират, вървят и тикат хората и събитията напред. “А” ги следват, изпълняват, изработват подробно и осигуряват в известен смисъл това, което за армията е тилът. Техният характер ги прави призвани за подобни задачи. Изпълняват ги безпогрешно.

Първата констатация на японските изследователи е, че колкото “0” е екстраверт (отворен към света), толкова “А” е интраверт (затворен в себе си). Следователно те са абсолютно противоположни и същевременно допълващи се темпераменти, жизненонеобходими едни на други.

Първата, най-очевидна и най-основна характеристика на “А”, е любовта му към реда, хармонията в предметите, явленията и хората. Методичността, ясните и точни ситуации поддържат равновесието му. Обратното – анархията и безредието го влудяват. Ако поне на външен вид не може да вкара ред, няма да го преживее.

“А” има нужда от предварително установени закони, рамки, правила, структури. Самият той е почти неспособен да ги измисля и да ги установява (с изключение на една малка част от “A” Rh– в специфични условия). Но за сметка на това по-добре от всеки може да се адаптира, да ги възприема, да усъвършенства детайлите им и начините за прилагането им.

Наблюдавайте “А” във всекидневния живот. Той живее във функционална къща или апартамент. Ако разполага с градина, алеите са ясно оформени, масивите старателно отделени, моравата е винаги безупречна. Именно неговата сенокосачка събужда в събота целия квартал. Не понася неизяснените неща. Интериорът е по негов вкус. Сериозен и без фантазия, подреден и държащ на респекта, той приема само разумна и нравствена мода.

Обзавеждането е класическо. Ако има средства, ще си осигури старинни мебели. Ако не – имитации. При него няма дизайн и новости. Всичко, което го заобикаля, трябва да му напомня за годините.

В същия стил се и облича. Костюм от три части, безупречна риза, дискретна вратовръзка – това е любимата му униформа. Ако си обуе джинси през уикенда, обезателно трябва да са от известна марка! Това е може би преувеличен портрет, но той отразява точно начина на обличане на “А”. Без или с малко фантазия. Трябва да се слее с масата, но дотолкова, че да е част от елита сред голямото множество.

Той е старателен, внимателен, изпипващ детайлите. Не мислете, че можете да се представите пред “А” (най-вече “A” Rh+) със съмнителни обувки! Веднага ще забележи вашата немарливост. Този ваш недостатък ще го притесни. Каквото и да е продължението на вашата връзка, той винаги ще има едно наум. Вие ще си останете за него човекът, който не познава боята за обувки. А това може да ви коства благоразположението му към вас.

Той толкова уважава правилата и нормите, че бихме казали, че живее само за и чрез тях. Впрочем не се осланяйте много на това. Когато е сред обществото, зачита социалните норми, но щом се отнасят за другите. Когато е сам или не го наблюдават, прави каквото си иска.

И така, рядко един “А” ще бъде въвлечен към емоционални прояви на улицата или в компания. Ако го отдалечим от средата, която посещава, където го познават, той често става друг човек. С учудване можем да констатираме, че мрачният и резервиран човек, когото сме срещали дотогава, е веселяк, който се шегува с всичко, без задръжки...

Бързо си даваме сметка, че в хората от тип “А” живеят две противоположни личности – едната, която прави всичко възможно да се слее с общата всекидневна сивота, и друг – неговият странен и непознат двойник, истински мистър Хайд, с когото впрочем не се колебае да се подиграва скришом.

Тази двойственост е разпространена, според японските статистици, изключително сред жените от кръвна група “A” Rh–. В ежедневието тези дами са почтени майки, типични буржоазни, или изразходващи ежеминутно енергия, за да изглеждат консервативни, изпълнени с принципи.

Констатираме, че от техните редици в Токио и Осака се набират най-дръзките жени за компания на официалните вечери. За същите ли става дума, след като се знае, че в Япония, а и във Франция, множество почтени съпруги периодично посещават шумни компании в интимни салони.

Успокойте се, по-нататък ще стане дума, че не всички момичета и жени от “А” са лицемерки. Напротив!

И все пак е вярно, че мъжът или жената от тип “А” отлично владеят емоциите си. Те не показват нищо от това, което мислят и чувстват. Това правило важи за всички. Първо, защото в повечето случаи те са срамежливи същества, след това, защото смятат, че изявата на личното “Аз” е нещо непочтено, некоректно. И накрая, защото старателно наложената маска на безчувствеността им е жизненонеобходима.

Самообладанието му е такова, че за пример бихме дали големите играчи на покер, които между другото са най-много от тази кръвна група! Той е идеалният представител на всички професии, където способността да запазиш мраморна безизразност при всякакви обстоятелства е най-ценното качество – портиери и прислужници на големи хотели, дипломати на всякакви нива...

На хората от тази кръвна група не им е непознато лицемерието – напротив, заедно с лъжата, те са наистина едни от най-често срещаните недостатъци на “А”. Но същото това самообладание, това отлично владеене на емоциите в най-критични моменти, ги прави способни да поемат отговорности, които другите кръвни групи са неспособни да посрещнат. Едно неотдавнашно европейско изследване е показало, че почти 80 % от пилотите в търговските авиолинии и на изтребителите и изобщо от навигационния персонал на гражданската и военната авиация са от кръвна група “А”.

Лицемерие, прикритие, лъжа – по-голямата част от “А” си позволяват този вид постъпки, само когато сметнат, че са необходими или когато са за предпочитане пред такава истина, която в техните очи изглежда брутална и вредна. В същността си “А” е с вродено чувство за почтеност и морал. Тези две качества са за него наистина основни при поддържането на обществения ред, на който толкова държат.

Хората от “А”, и по-специално от Rh–, са много докачливи (особено жените). Те се чувстват непрекъснато застрашени за съществуването си. Лесно могат да бъдат ядосани от поведението на обкръжаващите ги, което считат за некавалерско.

Протокол, учтивост, понякога маниери... “А” много държи на тези правила, които според него са структурата на обществените отношения, и като типичен консерватор и традиционалист не приема да бъдат пропускани. Малко е да се каже, че нововъведенията и модите го задушават! Миналото, със своите предимства, има първостепенно значение, защото той смята, че в това е сигурността и че бъдещето зависи от него. Тази сигурност, която намира в установените правила, норми и обществени закони, той търси и в семейната, професионалната среда, в приятелските си връзки. Като млад подълго време ще остане при родителите си, защото бъдещето му навява страх. Трябва наистина да се реши да го посрещне. Нужна му е сигурност, за да направи първата крачка. Дали тази липса на решителност не му вреди? Да, казват японските изследователи. Ако “А” се реши да рискува, той ще стигне доста далеч, защото съчетава вродената си предпазливост и придобитите качества на новатор.

“А” е човек на паметта. Неговият мозък е истинска банка с най-различни данни. Той помни всичко, класифицира, повтаря. И най-малката подробност остава запечатана с десетилетия в някой ъгъл на невроните му.

Обратната страна на този медал е, че е много злопаметен. Да речем, че сте срещнали в детството си някое момиче или момче “А” и при дадени обстоятелства сте изтървали някоя обидна дума. Навремето сте го ядосали, но вие отдавна нищо не си спомняте, още повече че това не е имало никакво значение. Но вашият “А” си спомня нещата с дяволска точност. Ще го срещнете след 30 години, а злополучната фраза и раната, останала от детството, е толкова ясна, както и преди... Той или тя все още ви се сърди. Възможно е и да ви поиска сметка!

Прочутото папско муле на Алфонс Доде, което след 7 години ритнало с копитото си, сигурно е принадлежало към тази кръвна група.

Злопаметен и... верен. “А” трудно се сприятелява (най-вече RH–). Но веднъж гласувал доверие на някого, то е завинаги. Той ще направи всичко, каквото е по силите му, за тези, които е приобщил в златния си кръг. Дори неща, противоречащи на неговите прословути принципи. Вечното приятелство, на което се е обрекъл с тези, които е избрал, става негова норма. Всичко останало се засенчва.

В ежедневието, на представителите на тази кръвна група им липсва интуиция и инициатива. Оставени сами, те не могат да реагират навреме и както трябва в безпардонни ситуации. Освен това можете да им поверите или предоставите отговорности само в точно определени рамки, където всичко е предвидено. Тогава те правят чудеса, защото тяхната ефективност е неповторима.

Така например жените “А” са най-добрите чиновнички и ръководители на предприятия, които можете да намерите. Те изцяло владеят този свят на цифри, сметки, където се изисква прецизност, памет, последователност на операциите, това, което е толкова трудно за хората от другите кръвни групи...

За съжаление, жените “А” проявяват твърде малко гъвкавост. Трябва да мине време, преди да ги разберете и да заживеете с тях. Техният най-лош враг е непредвидимостта. Така че внимавайте с впечатленията, които ще направите, ако смятате да се променяте в професионалния или в частния си живот! Трябва им време, за да възприемат новите ви образи. Време, което ще посветят на преценки, наблюдения и представи – невинаги обективни!

Никога не трябва да карате “А” да действа импулсивно или в много кратки срокове. При всички случаи ще направят грешки. Тогава “А” направо полудяват (с изключение може би на една съвсем малка част от “A” Rh–). Изпадат в паника и реагират, както им падне.

Упрекват ги в липса на въображение и слаба способност към новаторство. Наистина, на практика е така. В главата им е цял фестивал от мечти! “А” са големи мечтатели, но обикновено го крият старателно. Дали защото се страхуват, че ще им се присмиват, или защото запазвайки лудите идеи за себе си, чувстват известна вина? Без съмнение и двете.

Тази необикновена способност да си измислят истории като че ли компенсира у тях липсата на интуиция и най-вече дързостта в реалния живот.

Така те съществуват, в известен смисъл, в сянката на другите. Тяхното въображение донякъде допълва трудността им да бъдат самостоятелни, уравновесява затвореността им и служи като средство за отпушване на огромното и постоянно усилие да не пропуснат нещо.

Впрочем те не се колебаят да споделят плодовете на развихреното си въображение, но с някого, на когото имат голямо доверие. Повечето от тях са склонни да отстъпят от своята стеснителност, която понякога е болезнена. Щом всичко потръгне, тогава започват да разказват.

За пред хората, човекът “А” (още повече от Rh+) винаги има уместен анекдот за случая. Голям разказвач на вицове, с вкус към клюките, той е приятен събеседник и на официални вечери. Ако се увлече да разказва нещо преживяно, бъдете сигурни, че ще прибави и от себе си. “А” не се задоволява със сухи факти, които според него са много бедни и съвсем щриховащи. Впрочем, това, че добавя нещо, не означава, че го прави, за да подобри истината, а само защото я смята за прекалено безвкусна.

Бихте се усъмнили в следващия факт, но истината е, че от “А” стават най-добрите романисти, чудесни продуцент-сценаристи в киното или телевизията, талантливи хора на сцената, които знаят как да привлекат вниманието на публиката. Между тях се намират най-изкусните... лъжци!

Стивън Спилбърг – бащата на “Извънземното” и “Индиана Джоунс”, Джордж Лукас – инициаторът за създаването на “Звездни войни”, принадлежат към тази кръвна група. Артър Конан Доил – създателят на Шерлок Холмс, Агата Кристи и цяла плеяда от други творци на литературни митове са също от “А” кръвна група.

И едните, и другите не се отличават с особено шумен живот сред общото множество на простосмъртните. Всичко се е случило или се случва между тяхното въображение и реалността на комуникациите, бялата страница или филмовата лента. Впрочем те не обичат да разказват за себе си, независимо дали са известни, или не. Както казахме вече, те живеят сред и в сянката на другите.

Крайната степен на развитие на тази черта от характера им е... митоманията. Между хората от “А” можете да намерите най-големите измамници. Когато престанат да си вярват на историите, те се катурват. Психиатричните болници са пълни с “А”, които си представят, че са Елвис Пресли или Наполеон I. А затворите са пълни с “А”, специализирани в измами и злоупотреба с доверието.

Италианската полиция скоро публикува статистика, според която повече от 78 % от извършителите на трансалпийските обири са от тази кръвна група – жените от “А” Rh– и мъжете от “A” Rh+.

За щастие, женените “А” правят изключение. Нека запомним, че тяхната естествена склонност към измисляне на истории, често ги прави хора, които обичат да разпространяват слухове. Не се колебаят да се поддадат на злословенето, ако се чувстват засегнати, но и на драго сърце ще разкрият истината. От всички кръвни групи, те най-трудно пазят тайни.

Освен от въображението си, “А” имат нужда периодично да отпускат напрежението, насъбрано в тях, за да поддържат спокойния си вид и да осигурят ред във вселената, в която живеят. Жената или мъжът “А”, които не се разтоварват, рискуват да изживеят стрес, който ще има последствия. Обратно на “0”, който се изправя след провали толкова бързо, колкото бързо е паднал, “А” се задълбочава още повече, когато нещо не върви. Той вече не вижда изход, животът му се струва като задънена улица. Това отчаяние е трайно. Тогава не може да общува. В най-лошия случай, ако няма кой да го подкрепи, да го разбере, той се самоубива. Затова е необходимо за “А”, грозяща го такава опасност, периодично да излиза от черупката си. Той или тя имат нужда, бихме казали жизнена, да се откъсват от семейната среда, да се забавляват. Очевидно всеки трябва да си избере развлечението, което най-много му допада.

Например “A” Rh+ предпочитат да се разтоварят в семейството, да излизат с много близки приятели, пред които биха могли лесно да се отпуснат, особено след една или две чашки алкохол или на хубава вечеря.

“А” Rh– предпочитат бягството. Да скъсат за два или три дни с рутината, ако е възможно да бъдат далеч от къщи и от всекидневния шум. Те няма да се отдадат непременно на разврата. Може би дори по време на профилактичните бягства те няма да направят нищо, което да ги отдалечи от традиционното им поведение. Най-важното е да скъсат с обичайното, да се уравновесят.

Както е верен в приятелството, дали е толкова верен и в любовта? В следващата глава ще разгледаме в детайли тази страна от характера. Но нека отсега отбележим една двупосочност – типична за характера на всички “А” в тази област.

Браковете с мъж или жена “А” са много по-трайни, отколкото между другите кръвни групи. Това е видно от статистиките, И все пак “А”, най-вече жените, имат живот, изпълнен с фантазии. Това важи както за чувствата, така и за секса.

От направените изводи на някои анкети в САЩ и Япония се забелязва, че много от жените и мъжете “А” са изневерявали на съпрузите си. Парадокс и противоречие ли е това? Ни най-малко. Всъщност хората от този тип (в най-малка степен жените “A” Rh+) бързо се поддават на изневери и извънбрачни приключения. Но както подчертахме no-горе, това, което има най-голямо значение за тях, е външната фасада, нормите, какво ще кажат хората...

Така че, ако изневерят на своя партньор, полагат необходимите усилия, за да остане в тайна! Най-вече без вълнения – такава би трябвало да бъде формулата, която квалифицира най-добре тяхната философия! Те оправят нещата така, че съседите нищо да не разберат. Ето защо двойките с “А” са толкова здрави.

Все пак нека да не ги определяме като непоправими лицемери. Често “А” не стига докрай в действията си. Също така се знае, че жените “А” фантазират много. Една анкета показва, че всяка втора американка си е мечтала да бъде звезда от шоубизнеса или от политиката, докато е въздишала в прегръдките на законния си съпруг. Това не им е пречело да бъдат любовници от най-висока класа, а може би и точно заради това са такива – невинни, вдъхващи любов!

Ще завършим с една любопитна констатация. “А” обожават растенията и се справят чудесно с тях, докато с животните не се разбират изобщо. Японските статистики в случая са формални, като отбелязват, че представителите от тази кръвна група имат “златни ръце” за градинарството. Те са гениални градинари! Мнозинството от занимаващите се с растения, икебана, оформяне и поддържане на паркове, са от тази кръвна група.

За сметка на това не изпитват никакви чувства към животните. Ако приемат котка или куче вкъщи, то е, защото съседите им имат, заради децата, или защото един доберман би бил полезен в отдалечени зони. По-голямата част от “А” са безразлични към животните. Именно сред тях най-често се срещат жестоките стопани, изоставили кучетата си на улицата в началото на отпуската си.

Японските специалисти разубеждават родителите на децата “А” да отстъпят на тяхното евентуално желание да притежават животно – куче или котка или дори червена рибка, защото у по-голяма част от тях това е временен каприз. Много бързо ще загубят всякакъв интерес към горкото животно.

В замяна на това едно градинско кътче или само растение би било добре дошло. Това явление на Запад е все още по-малко разпространено, отколкото в Япония. А е за препоръчване.

Както възрастният е сериозен в работата си, така и детето “А” е обикновено добър ученик. Все пак трябва максимално да определите рамките на задълженията му. То знае да се организира, внимателно е, има добра памет, с която си служи перфектно, но всичко това – само когато са му поставени стриктни граници за действие.

Опасно е да го изненадвате. Детето “А” има нужда от сигурност. Много новости или бързи смени го плашат и в такива моменти може да блокира. Инат и лесно засягащо се, ще ви бъде трудно да поправите грешката си спрямо него.

Детето или възрастният, жената или мъжът са извънредно чувствителни към неправдата. Докачливи, те приемат всичко с по-голямо страдание, отколкото хората от другите кръвни групи. Тъй като в по-голямата си част те са злопаметни и се затварят лесно в себе си, раната, оставена от една груба дума, жест или обидна ситуация, може много сериозно да възпрепятства еволюцията в отношенията им с другите.

Като най-подходящ, допълващ кръвен знак на “0”, “А” предлага стабилност и ред в обществената система. Той е нейната памет, отдушник и дискретен покровител. Ако е перверзен или лошо възпитан, може да доведе въпросната система до катастрофа. Да не забравяме, че Адолф Хитлер беше “А”. Ганди, Мартин Лутър Кинг, Антоан дьо Сент-Екзюпери – също!

ТИПЪТ “А” ПОЛОЖИТЕЛНИ КАЧЕСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

ПОЛОЖИТЕЛНИ ЧЕРТИ - подредени, добри членове на колектива, уважават законите, добри служители, работливи, старателни, умерени, резервирани, отдават значение на дрехите, пресмятат всичко, организатори с чувство за справедливост, обикновено имат право, перфекционисти, спокойни, привързващи се, чувствителни, методични, грижовни, точни, можеш да им се довериш, верни на приятелството, патриоти, носталгични, добри готвачи, учтиви, добри бащи на семейства, можеш да се сработиш с тях

ОТРИЦАТЕЛНИ ЧЕРТИ 

не са много сигурни в себе си, лошо се мотивират, егоисти в семействата, не обичат животните, вулгарни, лоши ръководители, инати, притесняват хората, бавни, скучни в обществото, затворени в себе си, прахосници (само за себе си), слепи в любовта, не много изтънчени, срамежливи, подозрителни, лъжци (за дребни неща, )изневеряват на партньорите си често , брутални, напрегнати, двусмислени , комплексирани, песимисти 

No comments:

Post a Comment