Saturday, August 15, 2015


12те ОСНОВНИ МЕРИДИАНА
И СЪОТВЕТНИТЕ ИМ ОРГАНИ И СИСТЕМИ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО


АКТИВНОСТ ПО ЧАСОВЕ


Часът на започване на болката информира за причината за проявата й. Почувстваме ли се зле преди обяд, ще знаем, че ни очакват проблеми със сърцето и т.н. Най-ценен е този часовник за бебетата, защото те не могат да ни кажат къде ги боли. Здравето и болестта си имат свой ритъм. В древността са диагностицирали болките в тялото по биологичния часовник. Функциите на организма действат по биологичния си часовник не само в рамките на 24-часовия ритъм (цикъл), но също така и по време на годишните и лунни фази. 


Един от най-важните биоритми е денонощният (ЦИРКАДНИЯ). Например, знаем, че трябва да спим, но кога е най-добре да става това? Съвременните изследователите са доказали, че най-благоприятното време за това е между 21 - 22 часа, тъй като след 22-23 часа става един от физиологическите спадове на организма и след това време е много трудно и следователно, вредно и изтощително (с по-голям разход на енергия) - тогава се подготвя за "тежка" работа очистващият организма орган - черният дроб. 

Установено е, че чернодробните колики често безпокоят около 1 часа в полунощ, тъй като съответстват на повишена активност на жлъчния мехур. От практиката е известно, че астматиците имат пристъпи особено между 3 и 5 часа сутрин.




Всеки човек трябва да знае за благоприятните и неблагоприятните за него периоди, за да може при случай да ги предотврати. Трябва да се вслушваме в своя организъм в трудните часове на денонощието. За пример, максималната вероятност за инфаркт е около в 9 часа, 17-18 часа и 2 часа през нощта. Затова сърдечноболните трябва да започват работа след 9 часа, а да приключват не по-късно от 17 часа.



Организмът не обича угнетяването и нарушенията на денонощния цикъл. Режимната ритмичност е присъща на Природата, а нашата задача е да живеем в съюз с нея!


          Между 19 и 21 часа
стомахът е в най-слабата си фаза. Храната, поета късно вечер, почти не се преработва и сутрин човек няма апетит, ако преди да си легне, е прекалил с хапването. Поради тази причина се препоръчва след 19 ч да се приема само лека храна. Иначе в храносмилателната система се стига до гниене и ферментация, особено ако сме яли трудносмилаема сурова растителна храна. 

              След 19 ч. кръвното налягане и пулсът намаляват. Сега е добре да се пият антибиотици и противоалергични препарати. От 19 до 21 часа е фазата за отпускане и почивка на основните органи. Смущенията в кръвообращението може да се проявят в този момент като депресии.

19 часа - органите на тялото се подготвят за вечерен отдих. Спада кръвното налягане, спада и захарта в кръвта, намалява сърдечната дейност.


19-21 часа - активност на меридиан на перикарда. Максимална активност на бъбреците. Кръвното налягане се повишава, започват болки в главата.



20 часа - минимално количество на азота в кръвта. В този час теглото ни е максимално, реакциите са удивително чисти.

20-21 часа - чувство на глад. Нормално психическо състояние. В това време особено се избистря паметта.


           Между 21 и 23 часа настъпва периодът на щитовидната жлеза, имаща роля за регулирането на общите телесни функции. Активира имунната система, а храносмилането постепенно преминава към покой. Хормоналните жлези се регенерират. Моментът е особено подходящ за медитация, защото чакрите и центровете на жлезите са особено активни.

21 часа - рязък спад на работоспособността на органите на кръвообращението. Намалява се работоспособността на сърдечните мускули. Кръвообращението се успокоява и "потъва в сън". Чревният тракт - също.

21-22 часа - максимална скорост на утаяване на еритроцитите.



21-23 часа - активност на меридиана на тройния обгревател. Максимална активност на съдовите системи. Кръвта е пренапълнена с бели кръвни телца. Температурата на тялото се понижава.



22-23 часа - физиологически спад (пренастройка на организма към нощен цикъл).

            Между 23 и 1 ч. след полунощ
се активира енергийният меридиан на жлъчката. Отделянето на кортизол намалява силно, а тялото се отпуска за почивка. Телесната температура, обмяната на веществата и кръвното налягане намаляват. Кожата се обновява, тъй като между 23 ч и 1 ч клетките се делят най-усилено. През тези два часа обикновено се появяват и коликите в жлъчката, ако при нея има някакъв проблем.

23 часа - начало на съня. Нервите се отпускат, тялото изпитва крещяща нужда от сън. Някои от органите ни отморяват. Една късна вечеря остава необработена в стомаха.



24-1 часа - пик на лъжлива продуктивност у хората нощен тип, за които е прието да се наричат "сови" за техния нощен умствен труд. Чувство на глад. Дълбок сън. Сънуване. Само жлъчката и черният дроб функционират и се занимават с шлакоизтласкването.



            Между 1 и 3 ч. след полунощ
организмът се освобождава от отровите. Това е моментът, когато енергиите в тялото се концентрират в черния дроб. Студът се възприема по-осезаемо, а кожата реагира по-слабо на болка. Пациенти с проблеми в черния дроб или с мигрена (често причинена от слаб черен дроб) се събуждат по това време. Способностите на човек да действа на физическо и психическо ниво са най-ниски през тези часове на нощта

До 3 часа - Изграждат се подхранващите вещества в черния дроб. По време на съня се подхранват и клетките на кожата. След евентуално нараняване тъкмо тогава протича зарастването.


1 - 3 часа - активност на меридиана на черния дроб, максимална активност на жлъчния мехур. Трудни часове за черния дроб в неговата напрегната дейност - идва голямата "стирка" - пречистване на тялото, освобождаването от ядовете.

1-4 часа - налягането на кръвта и честотата на дишането са минимални. Тялото отдъхва, физически сме напълно изтощени, чувствителни към болка.


1-5 часа - понижение на температурата на тялото. Минимално е количеството на захарта в кръвта. Тялото работи на най-малки обороти, но слухът се обостря и често реагира на шум.



2 часа - рязко свиване на капилярите на кръвоносните съдове


              Между 3 и 5 ч. след полунощ
настъпва максимумът на белия дроб. Отделя се мелатонин, той е особено важен за добрия сън. Кръвното започва леко да се покачва. Хора със сърдечна недостатъчност се будят по това време, тъй като не могат да си поемат нормално дъх. По това време са най-чести пристъпите на астма. Човек усеща леко мръзнене, което е проява на връзката между белите дробове и кожата.

2-5 часа - минимална физиологична активност (човекът е слаб). Минимална е работоспособността на белите дробове, пулсът и дишането са забавени.


3-5 часа - максимална активност на меридиан на белите дробове.



3 часа - най-ниско налягане на кръвта. Започва фазата на събуждането. Организмът постепенно превключва от дълбок покой в действие.


4 часа - минимален пулс. Мозъкът получава минимално количество кръв. Това е часът, в който най-често умират хората.

4-5 часа - максимална активност на костния мозък. Налягането е още ниско, мозъкът все още се снабдява с малко количество кръв.

5 часа - температурата на тялото е минимална. Бъбреците са свободни и нищо не отделят. Кръвоносните съдове бавно се свиват, бронхите се стесняват, което може да доведе до затруднено дишане. Пробуждането от сън е по-бързо.


                Между 5 и 7 часа 
се задейства енергийният меридиан на дебелото черво. Отделя се активно тестостерон, затова и много мъже са с повишено либидо рано сутрин. Към 6 часа нивото на кортизола започва да се повишава и събужда тялото.

5-6 часа - чувство на глад. Дори ако ние искаме да спим, тялото ни се пробужда. Налягането се повишава.

5-7 часа - максимална активност на белите дробове и на меридиана на дебелото черво. Сърцето бие по-бързо.

6-7 часа - най-голяма скорост на еритроцитите. Имунната защита на тялото е най-голяма.

7 часа - Надбъбрекът произвежда активния хормон адреналин, предизвикващ сърцебиене и повишаване на кръвното налягане. Бавно се задейства и чревният тракт.

               Откъм 7 до 9 ч. 
се активира и отделителната система.максимално работи дебелото черво, а се понижава активността на стомаха.

7-9 часа максимална активност на дебелото черво и меридиана на стомаха. Снижение на активността на жлъчните продукти и работата на жлъчката.



7 часа - Максимално съдържание на адреналина в кръвта. Повишава се психическата активност, намалява се чувствителността към болка. Кръвното налягане се понижава да минимум. Сърцето работи с пълен капацитет. Стомахът се активизира, за да поеме и преработи закуската. Но точно тогава става слепването на кръвните плочки, което увеличава риска от сърдечен инфаркт (при китайците този риск е до 13 часа).



8-9 часа - тялото ни е отдъхнало, черният дроб напълно го е освободил от вредни вещества. В това време е особено вреден алкохолът!

             Между 9 и 11 ч.

съпротивителните сили на тялото достигат върховата си форма. Това време е най-подходящо за операции, ваксини и рентген, както и за ускорено лекуване на рани. Към 10 ч телесната температура стига своя максимум. Между 10 и 11 часа краткосрочната памет и способността за учене са най-добре, затова периодът е добър за изпити.

9-10 часа - максимално количество на захар в кръвта.


9-12 часа - първи пик на повишена работоспособност



9-11 часа - максимална жлъчна активност и на меридиана на далак-панкреас.


10 часа - най-силен и работоспособен човек!

11 часа - имунната ни защита достига най-ниската си точка. Според китайците, далакът принадлежи към защитните органи. Мозъкът по това време е най-активен, т.е. жизнеспособен.

           Между 11 и 13 часа 

трябва да се избягват силни физически натоварвания, стрес и операции, тъй като тогава сърцето е най-уязвимо. Към 12 ч способността ни за концентрация пада, а стомахът отделя активно киселина.

11-12 часа - чувство на глад. Сърцето продължава ритмична дейност.



11-13 часа - максимална активност на панкреаса и далака, на меридиана на сърцето. Черният дроб отдъхва, в кръвта постъпва не много гликоген. Максимум на броя на червени кръвни телца и количеството на хемоглобина.



12 часа - максимално възбуждане на биологически активните точки на жлъчните пътища. Максимално чувство на глад.

13 часа - рязко се снижава работоспособността на органите на кръвообращението. Първият период на активност е преминал, чувство на слабост. Почти всички органи работят с пълна сила, което за сърдечноболните означава натоварване. Постепенно градусът на оборотите намалява и организмът ни се подготвя за следобедна "почивка".

               Между 13 и 15 ч.
се препоръчва да се избягва активният спорт. Тогава активен е меридианът на тънките черва.Кръвоснабдяването обслужва предимно храносмилането и преработката на храната. Кръвното налягане и нивото на хормоните са ниски. Намаляло е и възприятието на болката. Активира се отделянето на жлъчна киселина. Тялото е много еластично.

13-15 часа - активност на меридиана на тънко черво. Минимална физиологическа активност (най-слаб човек). Максимална сърдечна активност.

              Между 15 и 17 ч .
меридианът на пикочния мехур е активен. Обедният енергиен спад е преодолян. Човек усеща прилив на енергия. Дългосрочната памет е в най-добра форма. Кръвното и кръвообращението достигат своя втори пик за деня. Засилва се отделянето на урина.

15 часа - организмът напряга всички сили да смели обяда, особено ако той е тежък и обемен.


15-17 часа - активност на меридиана на пикочния мехур. Максимална активност на тънки черва.



17 часа - чревният тракт все още е много активен. Постепенно се покачва жизнеността ни. Най-висока пулсова честота и телесна температура.


15-19 часа - втори подем на трудоспособност. Органните "чувства" са обострени до краен предел, особено обонянието и вкусът.

16 часа - максимално количество на азот в кръвта. Нивото на захарта в кръвта се повишава, но след първоначалното оживление настъпва спад.

16-17 часа - чувство на глад.

16-18 часа - най-ниско съдържание на хемоглобина в кръвта.


               От 17 до 19 часа 
е времето на бъбреците и свързаната с тях система в тялото. Обмяната на веществата и виталността се активират. Бъбреците филтрират кръвта усилено. Стомахът отново отделя повече киселина след обедния пик. Много подходящо е в този момент да се приемат билкови чайове. Лечебният ефект ще е по-добър.

17-19 часа - активност на меридиан на бъбреците.



17 часа - втори пик на повишена трудоспособност.



17-19 часа - максимална активност на пикочния мехур. Настъпва много лошо време за алергиците. Психическата стабилност е на нула, повишена нервност.

17-20 часа - максимална активност на лимфатическите възли и слезката.

18 часа - максимална температура на тялото. Максимален пулс (брой). Капилярите са разширени. Много адреналин в кръвта. Намалява се усещането за физическа болка.

19 часа - органите на тялото се подготвят за вечерен отдих. Спада кръвното налягане, спада и захарта в кръвта, намалява сърдечната дейност/

Каква е разликата между посочените в схемата меридиани с червено и тези със синьо? 

Сините меридиани/органи са плътните органи в тялото.Те се водят Ин органи, заради това са и в синьо. Червените са кухите органи и се водят Ян органи. В
секи плътен орган е в двойка с кух орган и взаимно се балансират/допълват. 

Има очевидни връзки, като бъбреци - пикочен мехур, черен дроб - жлъчка, далак/панкреас - стомах. Има не толкова пряко анатомично свързани като двойките бял дроб- дебело черво и сърце - тънки черва. Но пък, има връзка в енергията, която циркулира между тия двойки органи. Примерно, белият дроб е на входа на тялото, така да се каже, а дебелото черво е на изхода. Белият дроб е свързан с тъгата, обидата и лесно се задръства. Същото е и с дебелото черво, което е свързано със свръх контрол, задръстване с предразсъдъци и трудно учене на нови неща.





        На всеки два часа жизнената сила тече особено интензивно през системата на даден орган. Когато жизненоважната енергия минава безпрепятствено, човек е здрав. Ако по някой меридиан се получи "запушване", може да се стигне до появата на болка, неразположение, алергии, безсъние или депресия. Възстановяването на енергийния баланс е първа задача на всеки лекар.

              Самонаблюдението и профилактиката са залог за добро ни здраве. Дадената тук информация ще спомогне за ранното откриване на проблемите и своевременна корекция на отклоненията от нормата. 

За да освежите пътя на енергиен меридиан е необходимо:

1. Използвайте едната или и двете си ръце, за да проследите меридиана в обратна на естествената посока, в която тече енергията му.
2. Като прокарвате ръцете си над меридиана, вдишайте. Представете си, че ръката ви е магнит, който изтегля застоялата енергия навън.
3. Издишайте и изтръскайте тази енергия от ръцете си.
4. След освежаването проследете три пъти меридиана в нормалната посока, бавно и осъзнато.

Освежаването на меридиана в обратна посока измива енергиите така, че пътищата да са чисти, когато после движите хармонично ръката си по посока на потока му. Освежаването има успокояващ или енергетизиращ ефект в зависимост от това дали меридианът е бил презареден с енергия или е съществувал дефицит. Изваждането на енергиите от меридиана е като промиване на филтър. Полезно е да освежавате меридиана преди да го подсилите, защото това го изчиства от енергийните отломки, като оставя повече място за проникването на нови енергии.

След като се проследят всичките 14 меридиана цикълът се завършва отново с проследяването на Далачния меридиан, Централния и меридиан на Управителя. Отнема някакво време, за да се научи пътят им.


         Има предварителна работа по здравето, която човек трябва да научи да върши сам за себе си и която никой не е в състояние да направи заради него като му влезе в обувките. Здравното образование започва около пубертета, за да продължи доживотно. Пренебрегването на това ни лично задължение към самите нас за известно време може да има неблагоприятни последици - понякога трудно поправими и от най-компетентите и добронамерени лекари. 
     Човек трябва да се научи сам да мисли за собственото си здраве. Той трябва да следи за сигналите, които му праща тялото като разчита посланията на "морзовата азбука" на тялото си. Това изисква определена грамотност и обща култура. Точно в тази насока ни помага този материал.

              Успех!


No comments:

Post a Comment